Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Over eten…

Al vanaf 2016 probeer ik echt wel extra hard op te letten wat ik eet. Niet dat ik daarvoor alles opat wat ik tegenkwam, of niet omdat ik gewichtproblemen heb, waarvoor wel? Omdat ik het benauwd krijg als ik denk over welke invloed voeding op ons hele lichaam, op ons systeem heeft. Ik ben doodsbenauwd als ik het woord hormonen hoor of lees. Maar waar ik vooral heel erg over nadenk, waar ik vaak over lees, podcasts beluister, raad over vraag, … Dat is over welke impact voeding heeft bij kanker. Ik kan daar maar 1 ding over besluiten: HEEL VEEL!

Mijn perfectionistische ikje wil er dus alles aan doen, om door al wat ik zelf in de hand heb ”kankervrij” te blijven. Hoe pak ik dat aan? Ik probeer zo puur mogelijk te eten. Waarom? Als het puur is is het minder bewerkt (ik heb over deze zin even nagedacht, omdat er uiteraard bewerkingen zijn voor een product kan geconsumeerd worden en zo’n proces zie je natuurlijk ookeook niet). Maar als ik zelf in de keuken sta denk ik wel bewust na over suiker, vet en de ingrediënten die ik gebruik. Bovendien is homemade vaak lekkerder (vind ik, hopelijk denken mijn eters er zo ook over) en wat er niet inzit zijn bewaarmiddelen en geraffineerde suikers.

Ik ben een tijdje geleden naar een lezing over suiker geweest, dat is dus werkelijk een silent killer, bovendien maakt de voedingsindustrie de combinatie met vet wat dan weer resulteert dat de mens verslaafd geraakt. Iedereen die al eens een suikerdetox deed weet hoe je moet afkicken van dat witte gif, iedereen weet dat je je na de afkick energieker voelt. En dat op zich zegt al genoeg. Ik ga natuurlijk niet beweren dat je alle suiker moet schrappen. Want je hebt dat ook nodig om te functioneren, maar de trage suikers, die soort waar je lang energie van krijgt, niet diegene die je vooral even een upje doen krijgen om nadien een dip en een nieuwe trek te krijgen.

Eigenlijk is het zo schoon om mensen afhankelijk te kunnen maken van een miljarden buisness, de mensen volgen want uiteraard is dat ook lekker. Plus hoeveel mensen denken bewust na over wat ze in hun mond stoppen, wat dat doet met een lichaam? Veel te weinig hè… Ik deed dat ook niet genoeg, maar ik heb mezelf daarin herpakt. Of laat het me beter zeggen, ik ben opzoek gegaan naar dingen die ervoor zorgen dat ik beter word, de kanker heeft daar zeker in meegespeeld, maar ook het sporten. En bij dat tweede verschiet ik er elke keer weer van wat een amateursporter allemaal eet en drinkt om vol te houden, om sneller te zijn, om beter te zijn, om sterker te zijn. Er is een overaanbod aan reepjes/gellekes/koekjes/snoepjes waarbij alles kant en klaar beloofd dat jij de beste versie van jezelf gaat zijn… Ik kreeg bij EnergyLab een diëtiste die me bijstaat om de langere termijn lopen te overbruggen. Waarschijnlijk staan haar haren al recht als ze mijn naam ziet verschijnen. Waarom? Ja omdat ik in vraag stel wat de homemade alternatieven zijn. Wat ik kan eten omdat het veilig en puur is. En omdat ik geen buikpijn wil tijdens het lopen. Nu kon ze me vorige keer wel een boek aanbevelen, Food2run van Renata Rehor. Het is geschreven voor de loper, maar ik zou het iedereen die eet aanbevelen! Want het is zo duidelijk, ze legt de werking van ons lichaam uit, er staan recepten in en het is allemaal homemade, er is over nagedacht welke combinaties je nodig hebt. En die combinaties heb je ook als niet loper nodig. Bovendien gaat het niet over lopen, maar wel over voeding. Voor de lopers onder de lezers, haar boek word ook besproken in de podcast van trenara. Leuk om eens te beluisteren!

Waarover ik ook nadenk is over hoeveel we eten! Iedereen zou dat eens een dag moeten opschrijven, als je dat eerlijk doet dan val je van je stoel, geloof me. En zo kwam ik dan een paar maanden geleden al eens intermittend fasting tegen. Ik ben ook daar weer wat opzoekwerk gaan doen. Er zijn al studies over gedaan en er zijn er lopende. Moet ik vasten? Nee natuurlijk niet! Ik moet niet afvallen, maar wat me vooral interesseert is dat het een positief effect zou hebben op onze gezondheid, er lopen studies dat het ook positief zou zijn bij foute celdelingen, vooral dat boeit me wel. Bovendien zou je er meer energie mee krijgen en ook dat is mooi meegenomen, dus ik denk er wel over na om eens voorzichtig te proberen… Niet ineens heel drastisch, maar stapje voor stapje. En niet als dieet, maar als kankerremmer.

On-gezouten heeft er een boeiende podcast over, ook eens beluisteren bij interesse.

Ik steek hier even een artikel bij voor diegene die er meer over willen lezen.

Studie vasten bij kanker

In Nederland wordt momenteel  een studie uitgevoerd om te onderzoeken of vasten helpt om chemotherapie bij borstkanker veiliger en meer effectief te maken.

Update 29 juni 2020. De eerste hoopvolle resultaten van dit onderzoek zijn verschenen.

Onderzoekers onder leiding van oncologen uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de BOrstkanker OnderzoeksGroep (BOOG) aan het LUMC  zijn een stap dichter bij de beantwoording van die vraag na afronding van de eerste gerandomiseerde klinische studie. Zij beschrijven hun hoopgevende resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications. C.

Eiwitten, suiker en calorieën beperkt

De DIRECT-studie had tot doel het effect te meten van een vasten nabootsend dieet op de effectiviteit en veiligheid van chemotherapie bij vrouwen met niet-uitgezaaide borstkanker. 131 vrouwen werden willekeurig verdeeld in 2 groepen. De ene helft volgde drie dagen voorafgaand en op de dag van chemotherapie het vasten nabootsend dieet, waarbij de inname van eiwitten, suiker en calorieën wordt beperkt. De andere helft at zoals gebruikelijk. Het was al bekend dat het vasten nabootsend dieet de concentratie van groeifactoren die kankergroei kunnen stimuleren verlaagt. Dit komt vooral door de (sterke) beperking van de inname van eiwit en suiker, twee voedingsstoffen die de groei van kankercellen kunnen bevorderen.

Beschermt tegen schade

Verschillende analyses wezen uit dat de tumor beter op de chemotherapie reageerde bij de vrouwen die het dieet volgden. Er was geen verschil in bijwerkingen tussen beide groepen. De schade aan DNA-moleculen in witte bloedcellen was minder bij vrouwen die het dieet volgden. Dat suggereert volgens de onderzoekers dat het dieet beschermt tegen beschadiging van gezonde cellen door de chemotherapie. De onderzoekers kunnen op basis van deze studie nog niets zeggen over het effect van het dieet op (ziektevrije) overleving.​

Meer onderzoek nodig

De DIRECT-studie is het eerste klinische onderzoek naar het effect van het vasten nabootsend dieet bij chemotherapie.‘Hoewel de resultaten van de studie hoopgevend zijn, en een belangrijke stap op weg naar voeding als ondersteuning van therapie bij kanker, moet meer onderzoek onze resultaten bevestigen voordat we deze aanpak voor vrouwen met borstkanker kunnen aanbevelen’, zei internist-oncoloog en onderzoeksleider Judith Kroep. ‘We moeten het onderzoek vooral zien als een belangrijke bouwsteen in de kennis over de bijdrage van een vasten nabootsend dieet aan de behandeling van kanker.’

bron:  LUMC 

Advertentie

2 Reacties op “Over eten…”

  1. Hallo Roxanne,
    Bedankt voor jouw, alweer zo interessante uitleg over eten. Ik heb alvast het boek van Dr. Valter Longo besteld: ‘het lang leven dieet’………. Dus nogmaals, dikke merci hé……. Lieve groet,
    Renilde

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: